Nieuws

Author: Gert Vos

Selected: Gert Vos

Remove selection(s)

Prinsjesdag 2018

Prinsjesdag 2018 ligt weer achter ons. In dit artikel geven wij kort weer wat de gevolgen zijn van de wetsvoorstellen 2019 voor de btw.

Lees meer

Wetswijziging sportaccomodaties, scholenconstructies & parkeren

Nu de vakanties zijn aangebroken, wacht direct daarna het opstellen van de gemeentelijke begroting. Het is dan van belang inzicht te krijgen in toekomstige uitgaven. Niet alleen de tariefsverhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% kan daarbij van belang zijn in verband met mogelijke hoogte van subsidies, maar vooral de wetswijziging van de sportvrijstelling.

Lees meer

Btw-aftrek sportaccommodaties & Compensatie van btw op re-integratie- en outplacementkosten

In dit artikel komt de aftrek van btw op sportaccommodaties aan de orde. Daarnaast een vervolg op eerdere nieuwsbrieven over compensatie van btw op re-integratiekosten en outplacementkosten. Tot slot besteden wij kort aandacht aan de verhuur van appartementen met aanhorigheden.

Lees meer

Koepel- of samenwerkingsvrijstelling

De koepel- of samenwerkingsvrijstelling (hierna: de koepelvrijstelling) regelt een vrijstelling voor diensten die een zelfstandige groepering van personen of lichamen (ZGP) aan hun leden verrichten die deze prestaties afnemen voor hun vrijgestelde of niet-ondernemersprestaties. De ZGP mag van haar leden slechts terugbetaling vorderen van ieders aandeel in de gezamenlijke uitgaven en er mag geen sprake zijn van enige verstoring van concurrentieverhoudingen.

Lees meer

Gymnastieklokalen

Een gemeente heeft in 2006/2007 gymnastieklokalen gerealiseerd, waarvan 40% om niet in gebruik is bij onderwijsinstellingen en 60% tegen vergoeding bij sportverenigingen.

Lees meer

Straatparkeren

Een ondernemer met een zakelijke auto heeft een naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangen van de gemeente Groningen. De naheffingsaanslag zelf staat niet ter discussie, maar wel de vraag of de ondernemer recht heeft op een btw-factuur, zodat hij die btw in aftrek kan brengen via zijn btw-aangifte.

Lees meer

Uitspraak rechtbank Zeeland - West-Brabant

Een BV huurt van een gemeente een aantal ruimten in een gemeenschapshuis, te weten een sporthal, een beugelbaanhal, een horecabedrijf, een concert-/theaterzaal en drie vergaderruimten. Gemeente en BV hebben bij de verhuur geopteerd voor btw-belaste verhuur.

Lees meer

Einduitspraak Woerden

De gemeente Woerden heeft een zogenoemde btw-vriendelijke structuur voor scholen toegepast. Zij leverde – kort gezegd – tegen 10% van de bouwkosten een multifunctionele accommodatie aan een stichting die het schooldeel "om niet" ter beschikking stelt aan het basisonderwijs, de kinderopvang tegen vergoeding aan een stichting en verder het MFA-gedeelte en de gymzaal zelf btw-belast exploiteerde.

Lees meer